Google hankkii Haminan tietokonekeskukseen tuulisähköä Ruotsista seuraavien 10 vuoden ajan

O2 ja Allianz toimittavat Googlen Haminan tietokonekeskukseen ruotsalaista tuulisähköä seuraavat 10 vuotta. 
Hamina on yksi Googlen 13 laskentakeskuksesta, jotka sijaitsevat Amerikoissa, Euroopassa ja Aasiassa. 
Laskentakeskusten tietokoneet ovat Googlen valmistamia, mikä tekee hakukonejätistä erään maailman suurimmista palvelintietokoneiden valmistajista.
Google on tänään 4. kesäkuuta sopinut saksalaisen vakuutusjätti Allianzin ja tuulisähkötoimittaja O2:n kanssa tuulisähkön toimittamisesta Googlen Haminassa olevaan laskentakeskukseen seuraavien kymmenen vuoden ajan. Sopimus uudistuvan energian käytöstä on Googlella ensimmäinen lajissaan Euroopassa ja neljäs koko maailmassa.

Virallinen tiedote: http://googleblog.blogspot.fi/2013/06/powering-our-finnish-data-center-with.html

O2 rakentaa 72 megawattia tuulivoimaa Mäevaaraan Ruotsin Ylitornioon ja Pajalan kuntiin. Sähkö tuotetaan huipputehokkailla 3 MW:n turbiineilla. Google tekemä hankintasopimus on varmistanut, että Allianz rahoittaa uuden tuulipuiston rakentamisen 100 prosenttisesti. Tuulisähkön toimittaminen perustuu pohjoismaiden yhteiseen sähköverkkoon Nord Pooliin. Sen seurantatekniikalla Google ostaa käytännössä paikallista suomalaista sähköä, mutta syöttää pohjoismaisille energiamarkkinoille puhdasta tuulisähköä Pohjois-Ruotsista niin paljon, kuin mitä Haminassa kuluu sähköä.

Google on käyttänyt puhtaan energian investointeihin viime vuosina jo yli miljardi dollaria, viimeksi viime viikolla Etelä-Afrikassa, jonne valmistuu yksi maanosan suurimmista aurinkovoimaloista. Kyseinen Jasper-hanke pystyy tuottamaan aurinkosähköä 30.000 kotitalouden tarpeisiin.

Google-haut kuluttavat sähköä melkoisesti, mikä selittää osaltaan Googlen ison kiinnostuksen energia-asioihin: http://guutiset.blogspot.fi/2013/01/sata-google-hakua-vastaa-yhden-paidan.html