Google Glasses saanee virtuaalisen näppäimistön

Datakuva projisoidaan lasin pinnalle mikroprisman avulla.
Tämän kevään kohutuin ja puhutuin Google-uutuus on varmaankin Google Glass -virtuaalilasit eli Google Lasit. Lasien toimitus ohjelmistotaloille on alkanut.

Mitä ihmettä laseilla voi ensi vaiheessa tehdä? Entä jatkossa?

Virtuaalilaseissa on kamera, jolla voi ottaa kuvan sekunnissa, kun kännykkäkameralla kuvaamiseen menee kymmenen kertaa enemmän aikaa. Kameraa voi käyttää myös videon kuvaamiseen ja videopuheluihin.

Laseihin tuleva ohjelmisto ei juurikaan muistuta Androidin Appseista tuttua lähestymistapaa, vaan määrämuotoisia näyttöruutuja, joita ohjataan puheella. Puheentunnistusta on verrattu Android-puhelimissa ja Chrome-selaimissa käytettyyn Siri-puheentunnistukseen. Lasien hahmontunnistus osaa lukea ei-latinalaisia kieliä kuten venäjää ja kiinaa ja kääntämään sanat ainakin englanniksi. Näin kulkeminen niin Sanghaissa kuin Moskovassa helpottuu.

Google Translate kääntää useita kieliä myös suomeksi, joten tämä saattaa olla myös mahdollinen toiminto jo lasien ensimmäisessä versiossa.

Lasien näytöltä voidaan lukea esimerkiksi sähköposteja ja kalenterimerkintöjä sekä seurata Google Mapsin antamia ajo-ohjeita. Lasien akku riittää noin tunnin yhtäjaksoiseen aktiiviseen käyttöön. Laseissa ei ole omaa GPS-vastaanotinta, vaan paikkatieto tulee langattomasti käyttäjän älypuhelimesta. Näytön tarkkuus on  640*360 pikseliä. Tämä vastaa 25 tuuman näyttöruutua, kun sitä katsotaan 2,4 metrin etäisyydeltä.

Kamera ottaa kuvia 5 megabitin kokoluokassa ja videon tarkkuus on 720 pikseliä. Laite kommunikoi lähiympäristönsä (etenkin älypuhelimen kanssa) langattomasti wi-fi ja Bluetooth-tekniikalla. Laitteessa on 16 GB muistia, josta hyötykäyttöön riittää 12 GB. Puheen ja muut äänet lasit ottavat talteen pään luiden välittämästä äänestä (bone conduction transducer). Näin erillisiä kuulokkeita ei tarvita.

Näyttöruutuihin voidaan projisoida kaikkea hyödyllistä ja hyödytöntä tietoa, jotka liittyvät paikkaan, jota laseilla katsellaan - tai asiaan, jota lasien käyttäjä hoksaa laseilta ääneen kysyä. Kyse on ns. augmented reality -tekniikasta eli Lisätystä todellisuudesta.

Lasien kuluttajahinta ei ole vielä tiedossa, ohjelmistotalot saavat niitä 1500 dollarin (noin 1145 euroa) hinnalla. Blogin kirjoituspäivänä lasien saannista edes kehityskäyttöön ei ole varmuutta - Google ei tällä hetkellä pysty vastaamaan tilaushakemuksiin.

Jatkossa Google Lasit saavat varmaan paljon muita mielenkiintoisia ominaisuuksia. Yhtiö on patentoinut pienen laserprojektorin, jolla laseista pystyy heijastamaan tasaiselle pinnalle virtuaalisen näppäimistön, joka luonnollisesti muuttaa laseista saatavaa käyttökokemusta melkoisesti.

Katso ja tutki, miltä lasit tuntuvat omassa päässä eli maailma kuvattuna Googlen lasien läpi:
Google Glass kotisivu