Blogit muuttavat mediakenttää

Blogit kasvattavat suosiotaan siinä missä ns. sosiaalinen mediakin. Ehkä ne voi laskea myös sosiaalisen median osaksi. Blogeja kirjoitetaan ja julkaistaan joka tapauksessa pilvilaskennan mahdollistamilla välineillä. Tätä omaa blogiani kirjoitan Googlen Bloggerilla, toiset laativat tekstejään Wordpressillä tai lukemattomilla muilla tehtävään sopivilla työkaluilla.

Kaikki - luultavasti - tietävät, miten perinteinen media on "kriisissä". Lehtien lukeminen vähenee, maksavia tilaajia on vähemmän, ilmoitustilan osto alenee. Tavallista tv-kanavaa katsoo yhä harvempi, väki surffaa, chattaa, facettaa ja pelaa - tai lukee blogeja.

Oli media kriisissä tai ei, on päivän selvää, että viestintäkenttä, jossa kuka tahansa voi periaatteessa olla julkaisija, muuttaa joukkoviestinnän kenttää. Nielsen/McKinsey seuraa myös blogikirjoittamista. Blogien tarjonta on melkoista. Viime vuoden, siis 2012 elokuussa maailmassa oli 181 miljoonaa blogia, kasvua 36 miljoonaa kappaletta vuodesta 2006. 

Noihin lukuihin kuten tilastotietoihin yleensä on syytä suhtautua terveellä varauksella, mutta epäilemättä suuruusluokat ovat todennäköisesti "sinne päin", kuten jäljempänä myös eräät muut esittämäni vertailuluvut.

Jos tuota lukua vertaa muun tyyppisiin medioihin, saa median muutoksesta jonkinlaisen käsityksen, vaikka kyseessä ainakin osin on appelsiinien vertaaminen lihapulliin tai ehkä pesäpallomailoihin. Kaikki eri mediat syövät kuitenkin ihmisten aikaa - ja tekevät mainostajan elämästä yhä jännittävämmän.

Siis muutama luku lisää. Maailmassa on esimerkiksi televisiokanavia / lähetysasemia noin 15.000 - 23.000. Aitojen identiteetiltään omanlaistensa kanavien määrä saattaa olla huomattavasti 15.000:ta pienempikin, koska monet asemat ja kanavat ovat toimivat ns. jälleenlähetyskanavina (relay stations and channels).

Radioasemia maailmassa on samalla karkealla arviolla CIA World Factbookin mukaan 44.000. Pelkästään Brasiliassa asemia on yli 3000.

Blogit muistuttavat usein printtimediaa. Suomessa ilmestyi aikakauslehtiä 2933 kappaletta vuonna 2011 Kansalliskirjaston / Tilastokeskuksen tilaston mukaan ja sanomalehtiä julkaistiin 188 eri nimikkeellä. Vertailun vuoksi suomalaisia blogeja www.blogilista.fi listalta löytyy 21.5.2013  kaikkiaan 51.576 kappaletta. Facebook on osin blogien kaltainen sisältökanava, jota moni seuraa. Todella moni. Wikipedia arvelee sen käyttäjien määräksi Suomessa 1,7 miljoonaa. 

PS. Yksi informatiivinen yleiskatsaus mediatilastoihin on Nordicomin tilasto-ote vuodelta 2010.