Nainen Googlen menestyksen takana



Googlen yli 50 miljardin dollarin liikevaihdosta noin 95 prosenttia tulee ilmoitus- ja mainostuloista. Google ei maailman menestyneimpänä hakukoneena eikä kehittyneenä ohjelmistoyhtiönä olisi olemassa ilman nerokkaita digitaalisia mainos- ja markkinointiratkaisuja. Tämän kaupallisen menestyksen takana on Susan Wojcicki, 44.

Syyskuussa 1998 kun Googlesta tuli julkinen yhtiö, yhtiön perustajat Larry Page ja Sergey Brin perustivat toimistonsa Susanin autotalliin Menlo Parkissa. Vuotta myöhemmin hänestä tuli yhtiön ensimmäinen markkinointipäällikkö, joka työskenteli aluksi Googlen viraalimarkkinoinnin parissa. Googlen kotisivun "doodlet" olivat myös hänen työkenttäänsä. Myöhemmin hän oli luomassa Google Kuvat, Google Kirjat ja Google Video -palveluita. Tänään Susan Wojcicki on yhtiön vanhempi tuotejohtaja, joka vastaa Googlen mainos- ja mittaussovelluksien kehitystyöstä. Näihin kuuluvat AdWords, AdSense, DoubleClick ja Google Analytics.

Voi sanoa, että Wojcicki on naimisissa Googlen kanssa. Hänen sisarensa Anne Wojcicki on naimisissa Googlen toisen perustajan Sergey Brinin kanssa. Hän itse on naimisissa Googlen johtoon kuuluvan Dennis Troperin kanssa ja heillä on neljä lasta.

Santa Clara Countyssä Piilaakson sydämessä Kaliforniassa syntyneen Wojcickin vanhemmat ovat menestyneitä amerikanjuutalaisia. Hänen äitinsä on Esther Hochman Wojcicki, ansioitunut journalisti ja yhteiskunnallisten aineiden opettaja ja isänsä Stanfordin yliopiston fysiikan professori Stanley Wojcicki, 76. Susanin isä pakeni äitinsä kanssa Yhdysvaltoihin 12 vuotiaana Puolasta kun kommunistit ottivat maassa vallan.

Nainen, jonka vastuulla on lähes koko Googlen ansaintakone, valmistui Harvardin yliopistosta USA:n itärannikolta pääaineina historia ja kirjallisuustiede. Sen jälkeen hän teki kansantaloustieteen maisterin tutkinnon Kalifornian yliopistossa (University of California) Santa Cruzissa ja MBA-tutkinnon UCLA Anderson School of Managementissa. Työuraan mahtuivat ennen Googlea työt Intelin palvelussa ja liikkeenjohdon konsulttina Bain & Companyssa ja R.B. Webber & Companyssa.

http://en.wikipedia.org/wiki/Susan_Wojcicki
http://www.businessinsider.com/blackboard/susan-wojcicki