Hakukelvoton - onko sellaista hakua?

Haku osoitteessa: http://www.ne.se/sok?q=ogooglebar
Nationalencyklopedin
Ruotsissa on käynnistynyt keskustelu ogooglebar-sanasta ja sen synonyymistä ogooglingsbar. Sana, joka suomeksi tarkoittaa ei-googletettavaa tai googlettamatonta.

Teknisesti voi olla niin, että Google ei anna hakukoneena mielekästä tai ei mitään ehdotusta käytetyn hakutermin tai lauseen pohjalta. Käytännöllisesti ja tietoteoreettisesti termi on muutenkin kiehtova. Aktiivinen Google-käyttäjä löytää tänä päivänä uskomattoman määrän vastauksia mitä erilaisimpiin kysymyksiin, varsinkin jos on valmis käyttämään haussa myös muuta kuin omaa äidinkieltään.

Kolikon toinen puoli on, että maailmassa on edelleen enemmän kuin enemmän kuin valtaisa määrä asioita, joihin ei löydy vastausta hakukoneella tai vastaus on huomattavan puutteellinen. Siis myös tapauksissa, jolloin kaiken järjen mukaan vastauksen asiaan voisi eri perusteilla olettaa olevan jossakin tai jotakin kautta saatavilla.

Googlen rajoitukset ovat kahdessa pääluokassa: asioissa, jotka eivät ole verkossa ylipäänsä kirjallisessa tai muussa digitaalisessa muodossa esitettynä - siis edelleen valtaosa maailman tiedosta. Muutama triviaali esimerkki: Google ei tiedä, mitä esimerkiksi allekirjoittaneen kirjahyllystä löytyy (ehkä osan kirjoista kone arvaa), puhumattakaan siitä, mitä äsken söin lounaaksi tai mitä mieltä olen ikkunastani avautuvasta näköalasta.

Toinen tiedon ja tietämyksen luokka sen sijaan on ainakin teoreettisesti Googlen ulottuvilla, mutta ei kuitenkaan ole tällä hetkellä hakukoneen indeksissä. Julkisen internet-verkon äärellä on valtava määrä digitaalista tietoa puolijulkisilla ja suljetuilla verkko-alueilla, niin sanotussa syvässä webissä (deep web), joihin Googlen hakurobotin hämähäkki, spider ei pääse. Tällaisia resursseja ovat esimerkiksi erilaiset tutkijoiden tietokannat, Facebook, sanomalehtien arkistot, julkisten viranomaisten monet rekisterit jne.

Kolikon kolmas ulottuvuus ehkä on, että tiedonkulun vallankumous on tehnyt huomattavan helpoksi paitsi googlata, soittaa tai lähettää sähköpostilla kysymys mistä tahansa asiasta lähes kenelle tahansa. Näin, jos vastaava taho on suopea, saamme nopeasti vastauksen moniin niistä lukemattomista asioista, joita ennen olisimme vain itseksemme ihmetelleet ja aprikoineet. Saattaa olla että puhelinverkko, 137 vuotta vanha väline ja maailman suurimmaksi koneeksi kutsuttu järjestelmä, on edelleen maailman tehokkain "hakukone".

http://fi.wikipedia.org/wiki/Puhelin