Googlesta tuli suklaatehdas

Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Rakas tai ei, Google on saanut anglosaksisella kielialueella lempinimen suklaatehdas, Mountain View Chocolate Factory. Ilmaisua on alettu kasvavasti käyttää vaihtoehtona yhtiön nimelle varsinkin blogeissa.

Tänään ilmestyi The Registerissä juttu, jossa uutisoitiin Microsoftin ja Nokian hyökkäävän Googlen Android-käyttöjärjestelmää vastaan. Vastapuolta eli Googlea nimitetään jutussa suklaatehtaaksi.

Piti ottaa selvää, mistä lempinimessä on kyse. Viihdeteollisuuteen liittyvästä vertauskuvasta tietenkin. Yksi varhaisia blogikirjoituksia on vuodelta 2008, jossa John Lovett -niminen kirjoittaja tarinoi GooglePlexistä (toinen lempinimi!) ja tehtailija Willy Wonkasta elokuvassa Charlie and the Chocolate Factory. Elokuvan satumainen tehdas on sen verran erikoinen, että useat kirjoittajat ovat alkaneet rinnastaa elokuvan tarinaa Googlen yrityskulttuuriin.

GooglePlex, kuten suklaatehdaskin viittaa samaan Googlen toimistojen kokonaisuuteen Piilaaksossa Mountain Viewssä, jossa on yli 20 kiinteistön kokonaisuus hakujätin toimistoja. Sana on yhdistelmä sanoista Google ja complex. Complex taas on merkitykseltään joukko rakennuksia ("a building or group of buildings housing related units", määritelmä Merriam-Websteristä). 

http://www.analyticsevolution.com/2008/10/google-analytics-and-chocolate-factory.html