Googlen tavoitteena on napata 90 % Microsoft Office käyttäjistä itselleen

Meille kaikille tutut Office-ohjelmistot kuten Word ja Excel eivät välttämättä ole työkaluja, joita enää lähivuosina käytämme. Google haastaa Microsoftin toimistovaltikan tosissaan.

Yritysohjelmistot ovat alue, jonka Google näkee isona kasvupotentiaalina itselleen. Amit Singh, joka on Googlen Yritykset (Enterprise) -yksikön johtaja sanoi joulukuussa Wall Street Journalin All Thing D haastattelussa seuraavaa:

- Tavoitteemme on saada (asiakkaiksi) 90 prosenttia niistä käyttäjistä, jotka eivät tarvitse Officen kaikkein
kehittyneimpiä ominaisuuksia.

Singh sanoi, että Google Apps for Business tuotekehityksen tavoitteena on saada pilviympäristöön 90 prosenttia Office-ohjelmiston ominaisuuksista, jäljellä olevaan 10 prosenttiin tarvitaan työasemaan asennettua ohjelmapakettia.

Henkilökohtaisesti - ja Google Apps for Business asiantuntijapalveluja myyvänä olen hyvin havainnut, millä vauhdilla Google on lähtenyt kehittämään pilvipalveluja. Tarvitsen Office-ohjelmistoja enää satunnaisesti. Kaikki tavalliset asiakirjat ja laskentataulukot sekä esitykset on niin paljon helpompi laatia Google Drivessä. Yksi nerokkaimpia puolia koko palvelussa on, että tallenna (save) toimintoa ei tarvitse enää koskaan käyttää. Googlen ratkaisuissa tallennus on automaattinen - mikä on kyllä henkilökohtaisesti melkoinen muutos, kun on käyttänyt ja tallettanut asiakirjoja tietokoneella vuodesta 1978 lähtien.

Vuosi sitten keväällä 2012, kun tein paljon etätöitä, havaitsin Google Appsien laadun jatkuvassa työkäytössä, ja olen ollut Google Appsien eduista päivä päivältä vakuuttuneempi. Uusia ominaisuuksia tulee jatkuvasti ja hinta on huomattavasti Officea edullisempi. Google Appsien käytettävyys on myös omien testien perusteella selkeästi helppokäyttöisempi kuin Office 365:ssä - joka aina vaatii lisäksi käytännössä paikallisen ohjelmaversion asennuksen.

Googlella on lihaksia, joilla uskottavasti pystyy haastamaan Redmondin jättiläisen myös jatkossa. Kolme päivää sitten yhtiö julkisti ensimmäisen vuosineljänneksen tuloksen (maaliskuun 2013 loppu). Se oli toisesta maailmasta kuin Nokian katastrofiluvut. Liikevaihto kasvoi 31 prosenttia vuoden takaisesta, vuosineljänneksen vaihto oli 14 miljardia dollaria ja nettotulos (voitto) 3,3 miljardia. Microsoftin luvut vastaavana ajanjaksona: liikevaihto 20,5 miljardia dollaria, tulos oli 6,7 miljardia dollaria, jossa oli nousua vuoden takaisesta 4,6 prosenttia. Google kasvaa nopeammin.

Vertailun vuoksi, vielä muutama kotoisempi luku: Nokian liikevaihto ensimmäisenä vuosineljänneksenä oli 5,9 miljardia euroa, se laski 20 prosenttia vastaavana ajanjaksona ja tappio oli -97 miljoonaa euroa.