Puhu selaimellesi, se alkaa ymmärtää sinua

Joko työpaikkasi tietokoneissa ovat mikrofonit vakiovälineenä? Ääniohjaus tulee nyt voimalla web-selaimiin. Google julkisti helmikuun 21. päivä äänitunnistusrajapinnan Chrome-selaimiin. Äänitunnistuksella web-sovellusten kehittäjät pystyvät luomaan uudenlaisia verkkopalveluita, joita ohjataan puhumalla selaimelle. Äänitunnistus on vakiona kaikissa Chrome-selaimissa.

Jatkossa yhä useampaa nettisivua voi ohjata puhumalla. Tässä hauska esimerkki, miten tekstität mykkäelokuvaa puhumalla selaimelle samalla kun katselet elokuvaa. Toimii suomeksi ja ruotsiksi ym. useammalla kielellä:

https://www.peanutgalleryfilms.com/
"Web Speech API" eli puheentunnistuksen rajapinta mahdollistaa esimerkiksi Gmail-sähköpostien kirjoittamisen sanelemalla tekstin Chrome-selaimella avattuun Gmail-teksti-ikkunaan. Jos tietokoneessasi on mikrofoni (kuten useimmissa uusissa kannettavissa löytyy vakiona ja jokaisella Skype-käyttäjällä on muutenkin), voit kokeilla sanelun toimivuutta Chrome-selaimessasi tässä:

https://www.google.com/intl/en/chrome/demos/speech.html

Kuten demo-ikkunassa havaitset, voit valita sanelukieleksi myös suomen ja englanninkielestä eri maiden englanninkielen intonaatiota parhaiten ymmärtävän tulkin. Puhetuki on saatavilla yli 30 eri kielelle.

Kun itse menin osoitteeseen, palvelu tarjosi jostakin merkillisestä syystä ensin turkinkielistä versiota, mutta liittymän vaihtaa hyvin helposti vaikka suomen, ruotsin tai englanninkieliseksi. Firefoxilla tai IE:llä palvelua on turha kokeilla, niihin ei saa puheentunnistusta ja tämä elokuvademo on muutenkin Googlen kehittäjien käsialaa.

Jos olet Chrome-selaimen ohjelmoinnista ja käyttöliittymärajapinnoista kiinnostunut, löydät esimerkiksi selainten ääniliittymien kehittäjää kiinnostavaa asiaa Googlen blogista The Chromium Blog.