Onko Android-tabletti todella parempi kuin iPad?

Nexus 7
Markkinatutkimuslaitos IDC on korjannut markkinakehitysennusteitaan. Yhtiö arvioi, että tämän 2013 vuoden lopussa maailmassa on enemmän Android-tablet -laitteita kuin Applen iPadeja. Suhteet olisivat Android 48,8 prosenttia ja Apple 46 prosenttia. No, ennusteet menevät aina pieleen. Puhdas sattuma, jos osuvat paikalleen.

Itse olen käyttänyt iPadia pidemmän aikaa, yrityksessä ja henkilökohtaisesti olen kokeillut myös Android-tablettia. On pakko todeta, että Applella on ollut näihin päiviin asti iPadin kanssa selvä etumatka laadussa ja tekniikassa. Myös hinnaltaan Apple on pystynyt kalliista maineestaan huolimatta tuomaan erittäin korkealaatuisia tableteja huomattavan kilpailukykyiseen hintaan markkinoille.

Mutta mitä on tapahtunut?

Apple on menettänyt suhteellista kilpailuetuaan. Android-leirin laitteiden hinta on laskenut, laatu parantunut, sovelluksia eli appseja tullut lisää. Mieltymyksistä ja käyttötarpeista riippuen monet Android-tabletit ovat käytännössä jo se parempi vaihtoehto: hyviä laitteita, joita saa edullisempaan hintaan kuin Applen laitteita.

Pari esimerkkiä blogipäivän 23.3.2013 tilannehinnoin, tabletin ostopaikkana Verkkokauppa.com:

  • Apple iPad mini 32 GB Wi-Fi + Cellular multimedialaite, valkoinen, hinta 568,90 €
  • Asus Nexus 7 Android 4.1 -tablet, 32 GB, hinta 269,90 €
Laitteiden hintaero yhtä euroa vajaa 300 € Android-laitteen eduksi. Kohtuullinen määrä rahaa. 

Onko vertailu oikeutettu? Laitteiden tekniikassa on eroja, samoin eri sovellukset ja niiden saatavuus eroavat toisistaan. Vertailu lienee kuitenkin oikeutettu; molemmat ovat kämmeneen mukavasti istuvia pieniä tablet-laitteita. Molemmilla voi surffata netissä, katsella elokuvia, kuunnella musiikkia, kirjoittaa sähköposteja, lukea kirjoja. Erot ovat teknisesti sittenkin aika pieniä.

CNET pitää pikkutableteista parhaimpana edelleen tuota edellä mainittua Nexus 7 -laitetta. Osin rajusta hinta-laatusuhteestakin johtuen: http://reviews.cnet.com/google-nexus-7/ 

Isoissa tableteissa Apple iPadin neljäs sukupolvi on vielä ylivoimainen. Toisin päin sanoen, isoissa tableteissa Android-leiri on vielä selvästi jäljessä varsinkin hintapuolella. Eli vastaus otsikon kysymykseen, onko Android-tabletti todella parempi kuin iPad, lienee kyllä ja ei. 

Ei kuitenkaan tarvitse olla erityisen taitava ennustaja, jos veikkaa, että isoissa tableteissa voi tapahtua vuoden sisällä yhtä rajuja muutoksia kuin mitä Nexus 7 tablet toi kilpailutilanteeseen pienissä tableteissa. Ja voittaja on mitä todennäköisimmin Android-leiri.