Internetin dataliikenne kalpenee uuden teleskoopin rinnallaInternetin liikennemäärä vuonna 2011 oli 27483 petatavua. Luku on Cisco Systemsin laskema arvio, johon liittyy useita epävarmuustekijöitä johtuen internetin verkkorakenteesta. Kasvu on ollut kuitenkin rajua, kuten olen yrittänyt yllä olevassa kaaviossa havainnollistaa. [Tein kaavion maksuttomassa infogr.am -pilvipalvelussa: suosittelen!]

Petatavu on iso luku, se saadaan kun miljoona kerrotaan miljardi kertaa. Petatavu on 1015 tavua = 1.000.000.000.000.000 tavua.


Dataa kulkee muuallakin kuin internetissä. IBM on toimittamassa mikropalvelimia kansainväliseen radioteleskooppihankkeeseen, jossa tullaan liikuttamaan kymmenen kertaa enemmän dataa kuin planeettamme internet-liikenteessä nyt liikkuuu. Uuden "Neliökilometrin antenni" eli the Square Kilometre Array (SKA) teleskoopin rakentaminen alkaa 2017 ja se tullaan toteuttamaan hajautetusti kahteen maanosaan Afrikkaan ja Australiaan.

Kolmetuhatta toisiinsa kytkettyä antennia muodostavat uuden teleskoopin silmän, jolla kosmosta tutkitaan. SKA tulee olemaan maailman suurin radioteleskooppi ja sen pitäisi löytää tarkempia vastauksia, miten galaxit ovat kehittyneet alkuräjähdyksen jälkeen, miten painovoima toimii ja onko elämää löydettävissä kaikkeudesta.

Teleskoopin pitäisi olla tutkijoiden käytössä vuonna 2024 - silloin Internetin liikenne lienee kyllä reilusti moninkertaista kuin mitä antennin dataliikenteen määrä tulee olemaan.

Ciscon arvion mukaan jo vuoden 2016 lopussa maailmanlaajuinen IP-liikenne ylittää 1,3 zettatavun (1021) rajan. Internet-videosiirron kasvu haukkaa tuolloin koko IP-liikenteestä 55 prosenttia, web-sivut ja dataliikenne 23 prosentia ja tiedostojen jakaminen 21 prosenttia.

Lisää aiheesta: http://www.skatelescope.org/ ja
http://www.dome-exascale.nl/node/36