Google Docsien tekstien tekoon lisävauhtia AutoHotkey-ohjelmalla

Google Docsien teksturi on jo nyt nopea, mutta haluatko kirjoittamiseen lisää nopeutta? AutoHotkey on työkalu, jolla teet kirjoittamisesta entistä vauhdikkaampaa. Kenellä meistä ei olisi tapana käyttää toistuvasti erisnimiä, tuotenimiä, lyhennehirviöitä teksteissämme? Päinvastoin kuin Microsoft Wordissa, Googlen teksturissa ei ole omaa näppäinmakrojen editoria, jolla voisi teksturin opettaa kirjoittamaan jonkin pitkän sanan tai fraasin parin näppäimen painalluksen avulla. Wordissahän voi luoda omia pikakirjoitustapoja, jolloin esimerkiksi tekstiin kirjoitettu merkkipari gh korvautuu automaattisesti valinnaisella tekstillä tai fraasilla kuten:

"Kiitämme yhteydenotostanne ja otamme teihin yhteyttä lähipäivinä.

Ystävällisin terveisin
Tiina Johtaja
myyntijohtaja
Alisuprajohtimet Ky "

Yhtä kätevästi AutoHotkey:n saa ohjelmoitua tuottamaan vaikkapa €-merkin automaattisesti aina kun näppäilee e-kirjaimen ja kun lyö e:n perään heti välilyönnin [space]. On täysin itse ratkaistavissa, mitkä kirjaimet tai sananpätkät tuottavat mitä merkkijonoja, joita itse useimmiten tarvitsee ja joiden kanssa menee muuten turhaa aikaa toistuvasti.

PC:n, siis Windows-käyttäjän ulottuville Google Docsit saavat tehokkaan näppäinmakrojen teko- ja ajotyökalun AutoHotkey-ohjelman avulla.

Ohjelma on maksuton avoimen lähdekoodin ohjelma ja sen voi ladata osoitteesta http://www.autohotkey.com/ . Ohjelma sopii paitsi kaikkien Google-sovellusten, myös kaikkien muiden Windows-ympäristössä tehtävien töiden automatisointiin ja nopeuttamiseen. Ainoa rajoitus ohjelman tehokkaaseen hyödyntämiseen voi olla, että ohjelma ja sen tuki on saatavilla vain englanniksi.

Työkalulla pystyy tekemään pitkiäkin komentosarjoja, jotka parilla painalluksella käynnistävät esimerkiksi kolme eri sovellusohjelmaa ja joista selain tekee vielä näiden käynnistyttyä automaattisesti vaikkapa jonkin Google-kyselyn. Ohjelman asennus ja käyttöönotto vievät ehkä noin tunnin, ja tuohon aikaan sisältyy kevyt perehtyminen työkalun määrittelyyn omiin tarpeisiin soveltuvaksi. Suosittelen.