Tiedon varastointi pilveen tulee edullisemmaksi

Pilvilaskennan jättiläisyritykset Amazon ja Google ovat hiljattain alentaneet pilvidatan tallennushintoja jopa viidenneksellä entisestä tasosta. Tosin pientallennustileissä ainakin Google on nostanut hintoja aika rajusti. Blogin pitäjä osti hieman yli vuosi sitten levytilaa valokuvilleen henkilökohtaiseen käyttöön 20 Gt 5 dollarin vuosihintaan Googlelta.

Tämä on ollut todella edullinen sopimus. Nyt jos haluaisin kasvattaa levytilaa 5 Gt nykyisestä lisää, siis 25 Gt:n pakettia, on Googlen tarjous uudeksi vuosihinnaksi 29,88 dollaria, noin 23 euroa! Pientä lisätilaa ei siis oikein kannata hankkia, sillä 100 Gt:n sopimus maksaa 4,99 dollaria kuukaudessa eli osapuilleen 45 euroa vuodessa.

Vaikka jonkin pienen levykiintiön hinta onkin kallistunut, voi todeta, että useimmat yritykset - jopa keskisuuret, pystyvät tallentamaan kaiken datansa pilveen todella edullisesti. Näin on tilanne varsinkin jos pilveen siirrettävä aineisto ei sisällä valtavia määriä  kuvamateriaalia. Oppilaitoskäytössä Google tarjoaa peräti maksutta melkoista levytilaa.

Ohessa voimassa oleva hinnasto ja tietoja hintamuutoksista:

http://support.google.com/drive/bin/answer.py?hl=fi&answer=39567&p=butter_old_storage