Office 365 jäi rannalle, Google jatkoon Ruotsin valtion pilvihankinnoissa

Onko Microsoftin Office 365 aito pilviohjelmisto, vai hybridi, joksi Steve Balmer on sen tarkoittanut? Ruotsissa päättyi tammikuussa historiallinen toimisto-ohjelmistojen kilpailutus, johon Microsoft ja sen kumppanit jättivät osallistumatta. Ruotsissa Kammarkollegiet kilpailutti kehyssopimuksen, jonka perusteella viranomaiset ja kunnat tekevät toimisto-ohjelmien hankintoja.

"Kontorstöd som molntjänst 2012" kilpailutukseen Microsoft olisi pystynyt osallistumaan, jos Office 365 olisi täyttänyt vaatimuksen, että sitä voi kaikilta osin käyttää pelkästään pilvisovelluksena. Microsoftin strategiana on ollut kuitenkin Office-ohjelmiston markkina-aseman suojaaminen rakentamalla uusi Office 365 ohjelmisto toimimaan siten, että ohjelman vaativimpia toimintoja käyttääkseen pilvisovelluksen lisäksi tarvitaan Office työasemalisenssi ja -asennus. Siis toisin kuin Google Appsien kohdalla, joiden käyttämiseen riittää pelkkä selain ja nettiyhteys.

Microsoftin Office on asennettu maailmassa yli miljardiin PC-koneeseen.

Ei siis ihme, että Euroopan ensimmäisen toimisto-ohjelmistoja koskevan julkisen hallinnon pilvikilpailutuksen ehdot eivät kiinnostaneet yhtiötä ja tarjous jäi jättämättä. Kilpailuun osallistuminen olisi edellyttänyt, että Office 365 ohjelmiston toimintatapaa olisi Redmondissa muutettu. No, nyt Ruotsin valtion viranomaiset voivat valita kolmen keskenään kilpailevan Google Apps -toimittajan välillä, kenen ratkaisu on edullisin. Neljäntenä vaihtoehtona on vähemmän tunnettu Zimbra-ohjelmisto.

Taistelu julkisen hallinnon pilviohjelmistojen hankinnoista on siirtynyt uuteen vaiheeseen. Toimisto-sovelluksissa edelleen lähes monopoliasemaa pitävä Microsoft tuskin tulee heittämään pyyhettä kehään ensimmäisen hävityn erän jälkeen. Giganttien kilpa on maailmanlaajuinen ja Office on ollut Microsoftin kannattavimpia liiketoimintoja.

http://upphandling24.idg.se/2.1062/1.488048/kammarkollegiet-har-valt-molnbaserat-kontorsstod 

Wall Street Journalin kommentit Google Appsien ja Office 365 kilpailuun.
http://online.wsj.com/article/SB10001424052702303644004577525383396956086.html