Googlen kuvahaku - mitä hyötyä uudistuneesta palvelusta?


Googlen kuvahaku on yksi hienoimpia hakutoimintoja, joita itselle tulee mieleen kun puhutaan hakutekniikoista. Yhtiön insinöörien kehittämät hakualgoritmit herättävät taidokkuudellaan kunnioitusta. Google on juuri uudistanut hakua, mikä näkyy uutena tapana, jolla hakutulokset näkyvät käyttäjälle. Lisätietoja kuvasta saa klikkaamalla sitä. Haku on nopea, kuten Googlella on yleensäkin tapana.

Hakuikkunan kautta löytää satoja - tuhansia kuvia melkein minkä tahansa hakusanan tai hakusanojen perusteella. Kuvia voi myös suodattaa lisäasetusten avulla. Jos haluaa aikuisviihteeseen ja muuhun selvästi aikuisille tarkoitettuun aineistoon liittyvän kuvamateriaalin piiloon tai näkyviin hakutuloksissa, pitää käyttäjän tehdä säätöjä hakupalkin oikeassa reunassa olevaan suodatintyökaluun SafeSearch. Googlen oma suositus on Keskitason suojaus, jolloin kuvahaun tulokset ovat yleensä kaikenikäisille sopivat.Kuvia voi kuvahaussa etsiä myös verkosta tai omasta digikamerasta löytyvän kuvamateriaalin perusteella. Google käyttää toiminnosta nimitystä "Näköishaku". Haku löytää kuvia, jotka muistuttavat tai esittävät hakuikkunaan vedettyä kuvaa sekä vievät webbisivuille, joista useimmiten löytää kiinnostavaa faktatietoja ja muuta tarinaa kuvan esittämästä aiheesta.

Kuten kaikissa Googlen hakutoiminnoissa, hakua pystyy täsmentämään ajan, kielen, teeman jne. perusteella lisäasetuksista.

Kuvahaun lisäasetuksiin pääsee myös tästä:
http://www.google.fi/advanced_image_search

Tunnistamaton työkalu voi näin löytää selityksen kuvahaun avulla, samoin pudottamalla kuvan vaikka pihalta löytyneestä tuntemattomasta kasvista, saattaa hyvinkin kuvan perusteella löytyä nimi kasville. Webistä poimitulle filmitähden kuvalle saattaa myös löytyä lisäkuvia vetämällä alkuperäinen kuva hakuikkunaan.

Sanallinen kuvahaku on kätevä myös kielten opiskelijalle, esimerkiksi tekstissä esiintyvä englanninkielinen sanapari "purple color" tai "ljusgrön" kertoo kuvahaun tuloksena kuvin hyvin havainnollisesti, mistä väristä on kyse.

Luovassa suunnittelussa mainostoimistossa tai vaikkapa uuden omakotitalon tai kodin sisustuksen ideoinnissa kuvahaku toimii nerokkaana kuvapankkina, joka hakusanojen perusteella visualisoi ja kuvin havainnollistaa melkein aiheen kuin aiheen.

Tässä lyhyt suomenkielinen (osin englanniksi) käyttöopastus kuvahakuun:
http://www.google.com/insidesearch/features/images/searchbyimage.html