Android-puhelimen sisällön ja asetusten täydellinen varmistus

Älypuhelimesta on tullut yhä useammalle täysin korvaamaton työkalu. Mielessä käy, mitä tapahtuu, jos kone menee perusteellisesti rikki tai katoaa ja sadat sovellusohjelmat joutuu asentamaan uuteen puhelimeen ilman omia asetuksia, etsimään kaikki ladatut tiedostot jostakin, jne. jne.

Pilvipalveluiden kuten Google Driven ja Dropboxin avulla pystyy automaattisesti varmistamaan, että kaikki Android-puhelimen tiedot kuten valokuvat ja asiakirjat ovat pilvipalvelussa tallessa. Nämä palvelut ja varmistukset on todella helppo ottaa käyttöön.

Jotta kaikki puhelimen sovellusten asetukset ja itse puhelimen kaikki säädöt saisi jostakin kopiona palautettua, on hieman työläämpi juttu varmistusten tekoon, ei kuitenkaan mitään "rakettitiedettä".

Lyhyen kaavan mukaan koko Android-puhelimen varmistus (siis KOKO puhelimen, kaikki asetukset jne.) on hoidettavissa kahdessa työvaiheessa:

  • ensiksi puhelimen normaali käyttöprofiili murretaan eli avataan puhelimen suojattu konehuone, mennään Linux-käyttöjärjestelmätasolle. Tätä vaihetta kutsutaan englanniksi roottaukseksi (rooting). 
  • Toisessa vaiheessa itse kopioinnin voi koneen avaamisen jälkeen tehdä toisella Appsilla kuten Titaniumilla, jonka jälkeen varmistuskopio kannattaa ladata johonkin turvalliseen pilvipalveluun kuten Googlen Driveen. 
Sekä roottauksessa että kopioinnissa on tapauskohtaisia eroja, mutta laitan tähän ohjeet, miten homma hoituu Samsung Nexuksen ja useimpien Nexus-versioiden kanssa. Vastuu toimista ja tekstistä siirtyy tämän jälkeen pois blogin kirjoittajalta. En ole itse katsonut tarpeelliseksi näin syvällistä varmuuskopiointia tai puhelimen roottausta, joten en ole testannut näitä ohjeita: