Windows 8 puhelinten ilmainen Google-synkroni päättyy pian

Pilvipalveluissa on hienoa, kun kalenterit ja sähköpostit tulevat ajallaan älypuhelimeen tai iPadiisi. Se, kuinka kivuttomasti tällainen linkki rakennetaan, voi riippua kuitenkin paljon siitä, mitä puhelinta ja sähköpostia käytät. Tämän osoittaa Googlen joulukuussa aloittama "talvisiivous".

Android-puhelinten käyttäjien tai sellaisen ostoa harkitsevien ei tarvitse Googlen talvisiivouksesta välittää. Sen sijaan Nokia-puhelinten ostoa harkitsevien on syytä miettiä, miten hoitaa Gmail-tilinsä synkroni uuteen Windows 8 -puhelimeen.

Sama muutos koskee myös uusia Applen iPhonen ja iPadin omistajia, joiden Google toivoo siirtyvän esimerkiksi kontaktien hallinnassa avoimen CardDAV-protokollan käyttäjiksi Google Kontaktien synkronoinnissa.

Uusia Windows 8 -puhelimia ei enää 30.1.2013 jälkeen pysty laittamaan synkroniin maksuttomien Google Apps palvelujen, siis sähköpostin, kalenterin ja yhteystietojen kanssa. Maksuttomia Google Appseja ei saa enää myöskään yhdistettyä uutena asennuksena synkroniin puhelimen sovellusten ja niiden rinnalla samanaikaisesti Microsoftin Outlookin sovellusten kuten sähköpostin ja kalenterin kanssa. Näinhän on tähän asti voinut tehdä.


Päivitys 4.2.2013: Google antaa lisäaikaa Windows 8 -puhelinten käyttäjille heinäkuun loppuun asti, Googlen edustajan kommentti:
"As announced last year, our plan is to end support for new device connections using Google Sync starting January 30, 2013. With the launch of CardDAV, it's now possible to build a seamless sync experience using open protocols (IMAP, CalDAV and CardDAV) for Gmail, Google Calendar and Contacts. We'll start rolling out this change as planned across all platforms but will continue to support Google Sync for Windows Phone until July 31, 2013."

http://www.engadget.com/2013/01/30/google-exchange-activesync/


Google Apps synkroni tarkoittaa sitä, että tiedot päivittyvät automaattisesti puhelimen, Googlen pilvipalveluiden ja mahdollisesti vielä lisäksi Outlookin kanssa.

Jotta päänsärky lievenisi, tämä Googlen "talvisiivous" koskee vain Google Appsien maksuttoman version käyttäjiä. Näitä käyttäjiä on kylläkin iso joukko. Ja helpotusta lisää se, että Google Syncin tilalla on muita tuettuja uusia ja vanhempia vaihtoehtoja: IMAP, CalDAV ja CardDAV.

Eikä mikään palvelu sammu, jos se jo on toiminnassa.

Ne Windows-puhelinten omistajat, joilla Gmail-synkroni jo pelaa, voivat jatkaa Google Sync / Exchange Active Sync -palveluiden käyttöä kuten ennenkin.

Rahalla voi myös ratkaista asian, jos muuten pitää perusteltuna jatkaa Gmailin ja muiden Google Apps -sovellusten käyttöä.

Uuteen Windows-puhelimeen Gmailin, Googlen kalenterin ja muuta kuten Microsoft Outlook synkronin saa siirtymällä maksullisten Google Apps for Business -palveluiden käyttäjäksi. Maksullisissa Google Appseissa on toimintoja kuten Gmail, kalenteri, asiakirjasovellukset, taulukkolaskenta, kontaktit, web-sivukone jne.. Samat palvelut saa Windows-puhelimalla pelaamaan myös, jos puhelin on kytketty oppilaitoksen valitsemaan Google Apps for Education pilveen.

Eräiden arvioiden mukaan  Googlen muutos Windows 8 -puhelinten Gmail-synkroniin liittyy Microsoftin kampanjaan houkutella Gmail-käyttäjiä maksuttoman uuden Outlook.comin käyttäjiksi.

Kaiken kaikkiaan sähköpostin ja kalenterin synkronoinnissa on monta monessa. Useimpiin Gmail-synkronointikysymyksiin löytyy selkeä suomenkielinen ohje Googlen Gmail-tukisivustolta:

http://support.google.com/mail/?hl=fi