Varmista Gmail-posti ja Google Docs tiedostot näppärästi

Googlen Gmail-käyttäjä tai Google Docs asiakirjojen laatija alkaa ennenmin tai myöhemmin kysyä itseltään, mitä asiakirjoille ja sähköposteille tapahtuu, jos ne jostain ihmeen syystä häviäisivät pilvestä. Tässä muutama pikku vinkki henkilökohtaisten tai yrityskohtaisten varmennusten tekoon Google-tililtä.

Gmailin kohdalla helpoin tapa ladata varmistukset omalle koneelle tapahtuu seuraavasti:
  1. Asenna koneellesi Mozillan maksuton Thunderbird-sähköpostiohjelma
  2. Käy Gmailin työkaluvalikosta (kuva alla) klikkaamassa kohdasta Edelleenlähetys ja POP/IMAP päälle Ota POP käyttöön kaikille viesteille. Tarkista asetusten kohdasta 2. (ks. Huom! teksti alla), ettei ladattaessa viestejä niitä poisteta. 
  3. Käynnistä Thunderbird, älä perusta uutta tiliä vaan anna Gmail-tilisi tiedot: Nimi, sähköpostiosoite (etunimi.sukunimi tms. @gmail.com). Thunderbird kysyy rakennetaanko IMAP vai POP yhteys, valitse POP. 
  4. Yhteys käynnistyy ja sähköposteista valuu kopio koneellesi. Jos posteja on paljon, lataaminen voi viedä useamman tunnin - itsellä posteja on kertynyt vuodesta 2006 ja kun ensimmäisen kerran latasin varmuuskopion, homma vei useamman tunnin. 
  5. Jos käytät Googlen kaksivaiheista varmennusmenetelmää, käy hakemassa tilapäinen salasana Google-tilihallinnasta, jotta Thunderbird osaa avata POP-yhteyden ensimmäisellä kerralla. 
  6. Loppu on yksinkertaista, postien kopiot valuvat  koneellesi ja voit myös itse käydä niitä kopioimassa komennossa Nouda viestit.
  7. Kerron Google Docsien varmuuskopioinnista huomisessa blogipostissani. 
Huom! POP hävittää alkuperäiset viestit Googlen palvelimelta, jos menet Google-tilin POP-asetuksissa muuttamaan kohtaa 2. Luettaessa viestejä POP:n avulla,säilytä [oman tilisi nimi] posti-kopio postilaatikossa


Gmailin asetuksista otat POP:n käyttöön
Lataa ja asenna Thunderbird

PS. Muitakin tapoja Gmailin varmistamiseen on; ks. http://guutiset.blogspot.fi/2012/11/gmail-viestien-tallennus-omalle-koneelle.html ja http://guutiset.blogspot.fi/2013/01/googlen-asiakirjat-talteen-omalle.html