Tekstinkäsittely nopeammaksi Google Docs tyyleillä

Google Docsin tekstinkäsittelyä voi hyvin kutsua nopeaksi ja käteväksi työkaluksi, jolla asiakirjan luo nopeasti ja tallentamisesta ei tarvitse välittää, koska Google Docs tallettaa muutokset asiakirjaan automaattisesti. Tallenna tai Save -komentoa ei tarvitse käyttää kuten Wordissa on tapana.

Toinen ominaisuus, joka helpottaa omaa työtä paljon on asiakirjan tyylien muokkaaminen mieleisiksi. Google Docsissa on perusasetuksissa kuusi erilaista tyylivaihtoehtoa: normaali teksti, otsikko, alaotsikko, otsikko 1, otsikko 2 ja otsikko 3 tyylit. Näitä kaikkia voi itse muokata mieluisiksi: vaihtaa tekstin tyyppiä, kokoa, väriä, tyyliä ja tekstin sisennyksen oletuspaikkaa (tabulaattoria ja viivainta käyttäen). Muutokset voi tallentaa omiksi tyyleiksi.

Muotoile teksti haluamaksesi: 

Googlen englanninkielinen johdatus asiakirjojen muotoiluun: https://support.google.com/drive/bin/answer.py?hl=en&answer=1663349&topic=1361461&ctx=topic

Näin luot oman tyylin:


  1. Maalaa hiirellä teksti, jonka tyyliominaisuuksia haluat käyttää jatkossa normaalina tekstinä tai otsikkotyylinä. 
  2. Mene tyylien pudotusvalikossa kohtaan Normaali teksti tai jokin otsikkotyyleistä ja valitse komento Päivitä Normaali teksti vastaavaksi.

Näin talletat oman tyylin:

Muokattuasi tyylejä, voit tehdä muutoksesta pysyvän, jolloin uudet tyhjät asiakirjat perivät luomasi tyyliominaisuudet. Se onnistuu tyylipudotusvalikon pohjimmaisena näkyvästä kohdasta Vaihtoehdot, jossa klikkaat Normaalitekstin tai jonkin otsikon valittuasi komennon Tallenna oletustyyleikseni.

Näin palautan tekstinkäsittelyn tyylit perusasetuksiin:

Jos haluat palata Google-asiakirjojen perustyyleihin omista tallettamistasi tyyleistä, löydät Tyylivalikon lopussa kohdan Vaihtoehdot, Palauta tyylit.

Vinkki viivaimen ja tabulaattorin käytöstä:
Google-asiakirjojen käytössä paras vaihtoehto muotoiluissa on tekstinkäsittelyssä, esityksissä ja taulukkolaskennassa käyttää vakio-zoom -asetuksia. Esimerkiksi jos olet oman koneen zoom-toiminnolla suurentanut asiakirjanäkymää, näyttää helposti siltä, että tabulaattorin paikka ei mene hiirellä juuri kohdalleen. Tämän ja muut muotoilunäkymiin  liittyvät ongelmat ratkaiset kun palautat asiakirjojen zoom-näkymän vakiotilaan komento (Cmd) + 0:lla Macissa ja kontrollinäppäimellä (Ctrl) + 0:lla PC:ssä.