Sata Google-hakua vastaa yhden paidan silitystä

Lentoliikenteen energiankulutusta pidetään kerskailevana ja haaskaavana. Lentoliikenne käyttää neljä prosenttia kaikesta energiasta. Mutta tiesitkö, että tietotekniikka ja internet kuluttaa aivan yhtä paljon? Suihkukoneen moottorin ääni on ehkä vakuuttavampi kuin miljardien sormien näppäimistöillä aiheuttama voimalaitosten kuormitus, mutta energiaa kuluu...

Tietotekniikan energiankulutusta ovat viime vuosina lisänneet tietokoneiden lisäksi matka- ja älypuhelinten voimakas yleistyminen. Joka viides hakukonekyselykin tehdään nykyisin jo älypuhelimella. Mobiililaitteiden määrä ohitti viime vuonna 2012 ensimmäisen kerran maailman väkiluvun eli niitä oli yli 10 miljardia, näistä osa koneiden väliseen langattomaan liikenteeseen tarkoitettuja laitteita.

Kun olet tehnyt sata Google-hakua, olet kuluttanut saman verran sähköä kuin mitä tarvitaan paidan silittämiseen. Tämä on luonnollisesti likiarvo, riippuen silittäjän ripeydestä, paidasta ja käytetystä silitysraudasta. Uudempien rautojen tehonkulutus on 600 wattia, vanhempien jopa 1000 W.

Googlen tietokonekeskukset, joita on 13 eri puolilla maailmaa, tarvitsevat New York Timesin mukaan 260 - 300 miljoonaa wattia sähköä. Sama määrä riittäisi 200.000 omakotitalon tarpeisiin. Maailman kokonaisenergian kulutuksesta Googlen osuus on noin 0,013 prosenttia. Googlen tietokonekeskukset ovat kuitenkin energiatehokkaita, sillä kaikkien tietokonekeskusten osuus maailman energiankulutuksesta onkin yhteensä 1,3 prosenttia. Maailman pilvipalveluiden pyörittämiseen tarvitaan noin 30 ydinvoimalaitoksen koko tehoa vastaava sähköntuotantokapasiteetti!

Keskimääräiseen Google-kyselyyn kuluu 0,0003 kWh energiaa, jolla pystyisi valaisemaan vanhanaikaisen 60 watin hehkulampun 17 sekunniksi. Yksi Google-kysely tuottaa karkeasti 0,2 gramman hiilidioksidipäästöt.

YouTube, yksi Googlen palveluista, on varsin energiatehokas DVD-levyihin verrattuna. Yhden DVD-levyn valmistukseen kuluvalla energiamäärällä voi Googlen mukaan katsella YouTube-videoita kolme vuorokautta.

Google kuluttaa energiaa paljon, mutta yhtiön aiheuttama ympäristökuormitus on energian osalta "vihreä". Yhtiö tuottaa sähköä tuulella ja aurinkovoimalla ja lopun edestä ostaa päästöoikeuksia, jotka edistävät puhtaan energian tuotantoa. Voimaloiden jäähdyttäminen vie paljon energiaa, mikä oli yksi hyvä syy Googlella tulla Haminaan Suomenlahden vilpoisten vesien ääreen, merivedellä jäähdytys hoituu tehokkaasti.

http://techland.time.com/2011/09/09/6-things-youd-never-guess-about-googles-energy-use/
http://techcrunch.com/2012/02/14/the-number-of-mobile-devices-will-exceed-worlds-population-by-2012-other-shocking-figures/
http://www.nytimes.com/2012/09/23/technology/data-centers-waste-vast-amounts-of-energy-belying-industry-image.html?pagewanted=all&_r=0