Pilvipalveluiden salasanat hallintaan

Pilvipalvelut ovat käytettävissä kaikkialla missä on jonkinlainen datayhteys, oli se kotona, työpaikalla tai matkoilla. Data kulkee langattomasti kännykkään, se seuraa jopa lennolle. Salasanoja vain kertyy tuhottomasti, jos ei halua tehdä elämästään turvatonta ja käyttää vain muutamaa verkkopalvelua ja paria ulkoa opeteltua helppoa salasanaa. Jännitystä elämään?

Salasanoja voi tallettaa mitä erilaisimpiin asiakirjoihin ja paikkoihin silloin, kun niitä alkaa kertyä runsaasti. Ja sitten ne ovat väärässä paikassa kun niitä tarvitsisi. Tässä on lyhyt, hyvin lyhyt käyttäjäraportti työkalusta, jota olen käyttänyt nyt keskitettynä tietovarastona yhdessä Dropboxin kanssa. Homma pelittää kaikilla selaimilla ja synkronoituu Dropboxin kautta turvallisesti salattuna myös omaan Android ja iPhone älypuhelimeen sekä iPadiin.

Työkalun  nimi on 1Password ja se paitsi muistaa käyttäjänimet ja salasanat, siihen on helppo tallettaa myös muita kriittisiä tietoja, joita tarvitsee usein. Olen nyt käyttänyt ohjelmaa vajaan vuoden ja saanut - varmaan myös työni puolesta - siihen automaattisesti, puoliautomaattisesti ja käsin lisättynä kertymään noin puolentoista sataa erilaista pilvi- ja verkkopalveluosoitetta sekä niihin liittyvät käyttäjätunnukset ja salasanat.

Tuntuu siltä, että päivittäin tuo kanadalainen ohjelma säästää omaa aikaa jopa kymmeniä minuutteja ja parantaa tietoturvaa, kun voi huoletta sulkea kirjautumista vaativia selainikkunoita ilman, että tarvitsee miettiä vaivaa joka normaalisti seuraa jos kirjautuu uudelleen (tai lisää tietoturvariskiä antamalla selaimen muistaa automaattisesti kirjautumista vaativia web-osoitteita). 1Password käyttää salasanojen suojauksessa 128-bitin AES-salausta, jonka laskennallinen murtaminen vaatii aikaa ihan riittävästi tietoturvan kannalta - miljoonia vuosia. Ohjelmalla on kosolti suosittuja kilpailijoita, joita en ole testannut, tuotteita kuten LastPass ja Keepass.  Sen verran paljon olen ollut tyytyväinen, että mielelläni suosittelen salasanojen hallintaan ainakin 1Passwordia,  jos tietokonetta ja älypuhelinta käyttää hiukkaakaan enemmän. Versiosta riippuen ohjelma maksaa muutaman kympin, mutta on mielestäni hinnan arvoinen.

Jos blogin lukijoilla on kokemuksia - ja varmasti on - muista ohjelmista, pistäkää kommenttia alle.

Dropboxin käyttäjäksi liityt täältä: www.dropbox.com ja 1Passwordin lataat täältä https://agilebits.com/onepassword