Ilmaista levytilaa pilvessä valokuvillesi

Google Drive sopii myös kuva-arkistoksi
Kilpailu valokuvauksen harrastajien suosiosta - ja kukapa meistä ei ottaisi kuvia kun jokaisessa puhelimessa on kamera - käy kiivaana. Vielä reilu vuosi sitten ostin levytilaa Googlen pilvestä lisää Picasa web-palvelusta, jotta saisin kuvakokoelmani kätevästi verkkoon. Hinta ei ollut mitenkään hirveä tuolloinkaan, muistaakseni alle kymmenen euroa vuosi, kun halusin parikymmentä gigatavua lisää levytilaa.

No, nyt tuosta levytilasta ei verkossa tarvitse maksaa enää mitään. Facebook teki kuvien lataamisen verkkoon ilmaiseksi ja Googlen oli taivuttava samaan, jos aikoi menestyä Facebookin kilpailijaksi tarkoitetulla Google+ palvelulla.

Joitakin rajoituksia tässä ilmaisessa tallentamisessa  toki edelleen on, jos kuvien tarkkuus ylittää 2048*2048 pikseliä, se syö levykiintiötä, joka Picasa Web Albumeissa on 1 GB. Vakavan valokuvauksen harrastajan tai muuten kuvia ammatikseen käsittelevän on ehkä pakko käyttää maksullisia pilvipalveluita, koska isommat kuva- ja videoaineistot eivät yleensä mahdu noihin rajoihin. Toisaalta kuvat, joita käytät Bloggerissa, Google+ ja Google Maps palvelussa ja tallennat Picasan pilveen, eivät syö kiintiötäsi.

Levytilan hinta ja "ilmainen" määrä vaihtelee sen mukaan, mitä palveluita muuten käyttää Googlen pilvessä. Osoitteesta https://www.google.com/settings/storage/  selvität helposti oman tilanteesi. Sekä Picasa Web Albumeille että Google Driveen voi ostaa lisää levytilaa. Niin, Google Drive on Picasa Webin ja Google+ -palvelun jälkeen kolmas Googlen pilvipalvelu, johon voit ladata kuvia ja videoita.

Google Driven tallennuslogiikasta ja hinnoittelusta (sekä Google Docseista) on hyvä artikkeli Wikipediassa:
http://en.wikipedia.org/wiki/Google_Drive . Yksityiskäyttäjä saa joka tapauksessa Googlelta Driveen 5 GB levytilaa, joka on ilmainen ja jota voi käyttää kuvien varastointiin. Tuon 5 GB:n sisällä kuvien tarkkuus ja koko voi olla ihan mitä tahansa ja Drive näyttää kuvista (ja muista tiedostoista) kätevästi esikatselukuvat.

Jos yrityksesi tai koulusi on Google Apps käyttäjä, voi pilvipalvelun administraattori ostaa levytilaa käyttöösi lisää, jos vakiolevytila eli 5 GB ei riitä. Esimerkiksi 20 GB lisätila maksaa vuodeksi Apps-käyttäjälle 36 euroa.