Googlen perustajien vuosipalkka jää alle toimeentuloturvan

Googlen perustajat haastattelussa vuonna 2008
Forbes Magazine julkaisee amerikkalaisia varallisuuslistoja, jotka saattavat suomalaiset vero- ja muut juorukalenterit häpeään - ainakin jos kyse on listalla olevien taloudellisesta asemasta. Microsoft ja Google, kuten Amazon, ovat aikamme menestystarinoita ja poikineet melkoisen varallisuuden luojilleen.


Forbesin listalla 400 varakkainta amerikkalaista kärjessä on edelleen Microsoftin perustaja Bill Gates, 57, jonka varallisuuden määräksi lasketaan 66 miljardia dollaria. Googlen perustajakaksikko Sergey Brin, 39 ja Larry Page, myös 39 vuotta, ovat molemmat sijaluvulla 13 kun kummallikin lasketaan olevan omaisuutta yhtä paljon eli 2 * 20300 miljoonaa dollaria (15.240 miljoonaa euroa, kurssi 19.1.2013). Tässä valossa on helppo ymmärtää, että vuonna 2011 kumpikin otti yhtiöstään palkkaa yhden dollarin verran vuodessa.

Tuolla palkalla jää tosiaan alle toimeentulominimin, mutta tuolla varallisuusasemalla palkalla ei liene niin paljon merkitystä. Myös edesmennyt Steve Jobs tunnettiin yhden dollarin miehenä. Yhden dollarin palkka on amerikkalainen kummallisuus ja johtuu lainsäädännöstä - palkatta et voi työskennellä missään amerikkalaisessa yrityksessä vaikka sinulla olisi siihen varaakin. Tästä asiasta lisää:

http://en.wikipedia.org/wiki/One-dollar_salary

Amazon-verkkokaupan perustaja ja toimitusjohtaja Jeff Bezos,49 ei muuten kuulu yhden dollarin kerhoon.  Hänelle maksetaan amerikkalaiseen pääjohtajatasoon nähden vaatimatonta 82.000 dollarin vuosipalkkaa, mutta elämää ehkä helpottavat muut korvaukset, joita tulee 1,6 miljoonaa dollaria vuodessa sekä varallisuus, jota on noin 23.200 miljoonan dollarin verran.