Google Now ennakoi liikkeitäsi - muutamia käyttövinkkejä

Android-puhelinten hienoimpiin piirteisiin kuuluu Google Now palvelu, joka on paljon enemmän kuin Applen kohuttu ääntä tunnistava Siri-palvelu. Google Now palvelu ymmärtää puhuttua suomea - ja oppii sitä päivä päivältä enemmän. Järjestelmän kehitys nojaa tilastomatematiikkaan ja oppiviin algoritmeihin. Järjestelmä oppii kieltä sitä mukaa, mitä enemmän ihmiset tekevät suomenkielisiä kysymyksiä Googlen hakuikkunaan.

Olen itse kokeillut puhehakua ja saanut sen toimimaan tosiaan kohtuullisesti paitsi englanniksi myös suomen kielellä. - Och söken fungerar också på finlandssvenska!

Kuulisin mielelläni blogin lukijoiden omia käyttökokemuksia puhehaun toimivuudesta. Itsellä on käytössä Samsungin Nexus -puhelin, jossa on Android käyttöjärjestelmänä 4.2.1 (Jelly Bean / Froyo).

Äänihakujen lisäksi Google Now -palvelun perusominaisuuksiin kuuluu ennakointi, palvelu yrittää etsiä vastauksia tietotarpeisiisi ennen kuin ehdit kysyä hakuikkunan kautta yhtään mitään. Ennakointi on ehkä vielä eksoottisempi piirre kuin puheentunnistus.

Tällä hetkellä palvelun ennakoiva tekoäly näkyy parhaiten matkoilla ja isoissa kaupungeissa, joissa se osaa näyttää kohtuullisen kiinnostavasti kortteina tietoja, joita ei ehdi itse edes kysyä. Esimerkiksi se näyttää pikkukuvia linkkeineen kävelymatkan päässä hotellia sijaitsevista paikallisista nähtävyyksistä ja kertoo valuutan vaihtosuhteen ulkomaan matkalla.

Muutama käyttövinkki, joista on hyötyä muissakin Google-hakutoiminnoissa:
  • Saat Google Now:n aktivoitua pyyhkäisemällä nopeasti puhelimen näytön alaosasta ylöspäin 
  • Kirjoita hakuikkunaan sana Sää, saat Google Now -kortin, joka näyttää säätilan ja ennusteen kaupunkiin, jossa juuri olet puhelimesi kanssa
  • Muita kyselylyhenteitä ja englanninkielisen puhetunnistuksen ohjeita löydät osoitteesta: http://www.google.com/mobile/voice-actions/ . 
  • Tässä suomenkielisiä vinkkejä lisää: http://www.google.fi/intl/fi/insidesearch/tipstricks/mobile.html 
  • Jos olet estänyt Googlea tallettamasta web-historiaasi, voi olla, että Google Now ei pysty näyttämään kovinkaan paljon kortteja, joista sinulla olisi hyötyä 
  • Hallitse Google-selaushistoriaasi osoitteessa www.google.com/history
Google Now -kotisivu:
http://www.google.com/landing/now/