Google Now tietää missä kuljet

Taskussani olevassa Samsungin Nexus-puhelimessa on Googlen palvelu, joka alkaa käytännössä osoittaa mihin päästään kun yhdistetään automaattinen tietojenkeruu ja tekoäly. Google Now yhdistää käyttäjäprofiiliini kertyneistä tiedoista yhteenvetoja, satelliittinavigoinnin (GPS) ja pyrkii auttamaan arkisissa askareissani.

Puhelimeni Android 4.2.1 käyttöjärjestelmä tukee sovellusta, joka tietää aamulla, mikä on ajoaika töihin ja iltapäivällä tarkistaa automaattisesti liikennetilanteen kotiin päin. Nämä temput puhelin tekee, että olen kertaakaan ilmoittanut sovellukselle mikä on kotiosoitteeni tai missä työpaikkani sijaitsee. Tukholmassa käydessä Google Now tarjoaa automaattisesti tiedokseni paikalliset säätiedot ja kruunun kurssin ja näyttää kartalta lähellä olevat palvelut. Palvelu pelaa luonnollisesti  maailmanlaajuisesti. Palvelua voi nimittää myös Googlen vastineeksi Applen Siri-palvelulle - tosin monipuolisemmaksi ja helppotoimisemmaksi.

Kun älypuhelimet ja tabletit yleistyvät, yhä useampi haku tehdään PC:n sijaan puhelimella. Tällä hetkellä joka viides haku tehdään Googleen puhelimesta. Jatkossa Google Now palveluun onkin helppo kuvitella omiin kulutustottumuksiin suunnattuja mainoksia. Viime vuonna 2011 Googlen mainostulot, joista tärkein varmaankin Adwords-palvelu, olivat kaikkiaan 36 miljardia dollaria. Näistä mobiilimainokset toivat 2,5 miljardia dollaria. Tänä vuonna tuo luku nousee jo 8 miljardiin dollariin.

Joka tapauksessa myös web-selaimet toimiston PC:ssä ovat osa digitaalista ympäristöämme, joten ei ihme, että The Next Web -verkkojulkaisun mukaan Google valmistelee Google Now palvelun tuontia myös Chrome-selaimiin.

http://www.idg.se/2.1085/1.481784/google-now-nu-ocksa-i-chrome
http://thenextweb.com/google/2012/12/08/google-now-may-soon-arrive-on-the-desktop-by-way-of-chrome-according-to-chromium-code/?fromcat=all
http://www.idg.se/2.1085/1.477850/google-foljer-alla-dina-rorelser