Tosi outoja tietokantoja

Googlella on tällä hetkellä 12 jättiläismäistä tietokonekeskusta eri puolilla maailmaa - yksi niistä on Haminassa. Yritys käyttää keskuksissa ainoastaan omia palvelintietokoneitaan, joita on niin paljon, että Google on maailman kuudenneksi suurin palvelintietokoneiden valmistaja. Kova suoritus, vaikka yritys ei myy koneita ulkopuolisille.

Mutta minkälaisissa tietovarastoissa hakukonejätin tieto maailman web-sivuista, sähköposteista, valokuvista ja lukemattomista toimistoasiakirjoista, kartoista, kirjoista jne. tallentuu?

Kyseessä ei ole millään muotoa tavanomainen ratkaisu. Kuten on helppo arvata.

Kuusi vuotta sitten julkistettu perusratkaisu on Googlen itse kehittämä tietokantatekniikka BigTable, nyt tekniikkaa ollaan korvaamassa Spanner-nimisellä tietokannalla.

"Spanner is Google's scalable, multi-version, globally-distributed, and synchronously-replicated database. It is the first system to distribute data at global scale and support externally-consistent distributed transactions."


"Spanner is designed to scale up to millions of machines across hundreds of datacenters and trillions of database rows."


http://en.wikipedia.org/wiki/Spanner_(distributed_database_technology)

Tässä Googlen julkisuuteen tuoma hyvin, hyvin tekninen asiakirja uudesta arkkitehtuurista:
http://static.googleusercontent.com/external_content/untrusted_dlcp/research.google.com/fi//archive/spanner-osdi2012.pdf